Wczytuję dane...
Wysyłka od: 12.00 PLN

Mały, krępy, zwarty, oraz wierny, kontaktowy i towarzyski. Oficjalnie molos, jednak obecnie głównie jako pies towarzyszący. Takie właśnie przekorne jest życie Mopsa. 

Przez wieki był okryty tajemnicą, a jego losy różnie toczyły się w zawirowaniach historii. Chcąc przybliżyć się do niego kawowo, zdecydowaliśmy, że jego ziarno również powinno mieć coś z przekory. Wybraliśmy do tego 

 Indyjski Malabar przygotowany procesem monsunowania.

Mops, którego ziarno jest poddane zabiegowi monsunowania charakteryzuje się słodko-gorzkim posmakiem. Sam proces polega na wystawieniu oczyszczonych ziaren kawy na działania czynników atmosferycznych. Przez kilka tygodni kawa jest oblewana deszczem monsunowym i naturalnie suszona silnym wiatrem. W smaku dają się wyczuć prażone orzechy, czekolada, aromaty dymu i przypraw korzennych. Charakterystyczne dla Mopsa jest niemal całkowity brak kwasowości.

Z uwagi na wyśmienitą gęstą cremę oraz tak ukształtowany profil smakowy Mopsa polecamy zdecydowanie jako klasyczne espresso. 

Kawa jest palona świeżo i lokalnie techniką rzemieślniczą, inaczej mistrzowską.

Kawa ziarnista. 

Profil smakowy: czekolada, miód

Polecamy parzyć w ekspresie, tyglu lub w chemexie.

Ziarna to ręcznie selekcjonowana 100% Arabica pochodząca z Indii

Screen: 20

Twardość: wysoka

Wysokość upraw: 1000-1350 metrów nad poziomem morza

Obróbka: sucha

Wypalona w stopniu średnim - amerykańskim: 2/4

Zawartość kofeiny: 3/4

Poziom kwasowości: 1/4

Poziom gorzkości: 4/4

Cielistość: 4/4

Polecamy